• Coaching

  In ultima perioada de timp tot auzim vorbindu-se despre Coaching.

  Life Coaching, Bussines Coaching,Executive Coaching, Coaching pentru sportivi…

  De-a lungul timpului am vazut sportivi care au clacat in moment cheie…altii au rezistat si au castigat meciul, competitia…am vazut oameni in posturi importante ierarhic care s-au blocat, au luat decizii gresite….sau nu au avut capacitate de reactie…altii care au rezistat si i-am admirat. De fiecare data in ambele cazuri am auzit sau ne-am gandit:”diferenta de mentalitate”.

  Si au aparut intrebarile:

  Ce anume face diferenta? Care e diferenta care face diferenta?”

  Am realizat ca pentru a castiga o competitie, pregatirea fizica, tehnica si tactica era necesara, dar nu si suficienta, ca pentru a rezista pe termen lung in business, pregatirea profesionala si experienta nu sunt de ajuns.

  Si ca este necesar sa se mai lucreze la un aspect in stare sa faca diferenta: mentalul.

  Si am aflat ca o buna parte dintre sportivii si oamenii din top management au in spate un coach, beneficiind de sedinte individuale de coaching…

  Ce face un Coach? Ce este Coaching-ul?

  Cuvantul “coaching” a fost folosit pentru prima oara in lumea sportului, a tenisului. In timp, a devenit o profesie distincta, foarte clar diferita de consiliere, training, mentoring, terapie sau consultanta.

  Coaching-ul se refera la schimbare, la a aduce lucruri noi in vietile noastre si are drept scop schimbarea directiei in care merge viata clientului, si indreptarea ei catre acolo unde el isi doreste sa ajunga. Schimbarile sunt generate de visele, dorintele si sperantele noastre de a avea o viata mai buna si de fi fericiti. Dupa indeplinirea unui vis, privim iarasi inainte si incepem sa visam din nou. In spatele unui vis, exista intotdeauna un alt vis.

  Aceste schimbari se fac treptat, pas cu pas, nu dintr-o data. Iar schimbarile mici dau rezultate mari.

  Coaching-ul este orientat catre proces si nu catre continut. Cunoastem cu totii vorba:”Nu mai vede padurea din cauza copacilor!”. De multe ori ne pierdem in detalii, pierzand din vedere esentialul, scopul, obiectivul, uitand unde vrem de fapt sa ajungem, ce ne dorim sa realizam.

  Esenta procesului de coaching o constituie cercetarea interactiunii dintre obiective, convingeri si valori.

  Coaching-ul este un parteneriat in cadrul caruia indrumatorul il ajuta pe client sa-si atinga poatentialul maxim si sa produca acele rezultate pe care acesta si le doreste in viata personala si profesionala. Se axeaza pe intelegerea prezentului si proiectarea viitorului, stabilind valorile si obiectivele, in tandem cu cladirea unor aptitudini pentru viitor.

  Un Coach este un insotitor care cu ajutorul diferitelor instrumente te ajuta sa realizezi ce resurse interioare si exterioare ai, ce valori iti traiesti si ce nu, ce credinte interioare, care altadata iti erau de folos, te tin azi pe loc si cum sa le depasesti, mentinand inspiratia vie pe drumul catre obiectivul ales.

  Un Coach nu iti va spune niciodata ce sa faci, nu da sfaturi.

  Coaching-ul este una dintre cele mai concentrate si mai bune metode din puctul de vedere al raportului timp – eficienta. Pune accentul pe ceea ce este important – pe aptitudinile oamenilor – obtinand rezultate vizibile si rapide.

  Coaching-ul este un joc cu o miza foarte mare: fericirea. Fericire in plan personal si profesional.

  Cei care apeleaza la coaching o fac pentru ca isi doresc sa fie fericiti sau mai fericiti decat sunt in prezent. Isi doresc o viata plina de experiente placute, relatii bune cu ceilalti si o activitate in plan profesional de care sa fie mandri. Vor sa isi vada visele implinite, vor sa fie stapani pe propria viata, sa evalueze si sa aprecieze corect fiecare situatie a vietii lor, sa dezvolte relatii bazate pe iubire si respect cu cei din jur.

  Fericirea nu depinde de ceea ce ai, ci de ceea ce esti, se afla in lucrurile marunte din viata, in micile decizii care, adunate laolalta, ne fac multumiti de situatia in care ne aflam.